Boven 't Y zet zich in voor de buurt!

Daan

Er wacht het Winkelcentrum Boven ’t Y, het Buikslotermeerplein en omwonenden een spannende tijd. Boven ’t Y zal deze zomer en herfst zorgen voor optimale beweging. Met juist in de zomer extra evenementen. Zomers is het traditioneel hartstikke druk in het winkelcentrum en juist daarom de inzet in een periode dat er vanwege de vakantie nu eenmaal minder in de buurt te doen is. De scholen gesloten, veel sportverenigingen waar de activiteiten zo goed als stil liggen stil en dat 'gat' wordt op deze manier prima ingevuld.

Terwijl er op de achtergrond nog allerlei inspraakprocedures lopen is het centrummanager Daan Woudhuysen die zich in de handen wrijft als hij de agenda voor zich heeft. “Hier krijg je toch enorm veel energie van” is dan ook zijn conclusie. Alvorens daar dieper in te duiken laat hij weten dat de eerste opzet van de toekomstplannen voor het plein klaar is. “We willen het Buikslotermeerplein transformeren tot het bruisende hart van Noord, waar mensen kunnen winkelen, wonen, werken en ontspannen. Het Buikslotermeerplein moet een wijk worden waar Noorderlingen trots op zijn, bewoners zich thuis voelen en Amsterdammers graag naar toe gaan.” 

Kras & Scoor actie

Dat het winkelcentrum 7 dagen per week open is, je er buiten kunt winkelen (maar toch droog) en dat je er op zaterdag en zaterdagochtend en zondag gratis parkeren, vormen allemaal pluspunten. Het winkelcentrum ligt ook nog eens twee metrohaltes vanaf Amsterdam CS en is dus ook met het openbaar vervoer perfect bereikbaar. De actualiteit is geïnspireerd op het EK Voetbal. In het kader van dat toernooi is er een spannende Kras & Scoor actie gaande om de trouwe klanten te bedanken voor hun bezoek aan Boven 't Y. “Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!” is dan ook de warme aanbeveling van Woudhuysen. 

Breed gedragen

Meteen wijst hij op wat er nog meer op de agenda staat. “Echt geweldig om te merken hoe alle betrokken partijen hier mee bezig zijn. Iedereen wil zich inzetten voor de buurt. Direct resultaat daarvan is dat er van 9 tot en met 31 augustus elk weekend op vrijdag en zaterdag de Noordspelen de boventoon zullen voeren.” 

Om aan te geven hoe breed de Noordspelen gedragen worden somt de centrummanager de meewerkende organisaties op. “Dit is een evenement wat we met o.a. alle buurtverenigingen, de moskee, de gemeente, sportclubs, verzorgingshuis Het Schouw en nog veel meer gaan organiseren.”

Aan variatie geen gebrek

Zo was er zondag 7 juli al een stoffenmarkt met 100 kramen, terwijl er dinsdagmiddag een banenmarkt was die de gemeente Amsterdam hield in samenwerking met het winkelcentrum. 

Architectuurwandeling staat 20 juli op de agenda. "Dan gaan we wandelen"  legt Woudhuysen met glinsterende ogen uit. "Dat doen we onder leiding van Floor van Spaendonck en Gijs Stork (auteurs van Amsterdam door!) en kijken we naar de architectuur van Amsterdam Noord."

Van 9 t/m 31 augustus zijn het de Noordspelen die de aandacht vragen! "Dat gaat groots worden" bezweert Woudhuysen. "Ga maar na. Onderdelen als Skaten, Hoelahoep, Luchtkussen, Jeu de Boules, Skippyballen, Twister, 4 op een rij, Laddergolf, Djenga, Swingbal en Cornhole." Dat laatste vraagt misschien om een toelichting. Gooi de zakjes in de gaten op het bord en scoor punten. Cornhole is een favoriet spel voor buiten dat eenvoud en plezier combineert."

Records sneuvelen

Hoe dan ook is het duidelijk dat deze zomer in het teken staat van sport, spel en plezier tijdens de eerste editie van De Noordspelen in Winkelcentrum Boven 't Y. “Het ligt voor in mijn mond om te roepen dat er hier meer records zullen sneuvelen dan op de Olympische Spelen in Parijs, maar ik moet me niet laten meeslepen door het enthousiasme. Noord is Noord, Parijs is Parijs.”

Waar de centrummanager naar uitkijkt is het Cinekid Festival dat van 21 tot 25 oktober gehouden zal worden in Pathé Amsterdam Noord. "Vanuit eerdere edities weet ik hoe leuk dat is. Ontdek samen de wereld van film, vergoot je filmkennis én ga op avontuur in het MediaLab. Een echte aanrader."

Tot einde jaar 

Als de zomer definitief is overgegaan in de herfst zal er op 28 oktober het grote Buikslotermeerplein feest worden gehouden dat helemaal in het teken zal staan van Burendag.

Dan ook is de intocht van Sinterklaas aanstaande ("Dat gaat weer een ouderwets groot feest worden”) en begint Woudhuysen te glimlachen als de kerstdagen ter sprake komen. "Daar mag ik nog niets over verklappen, maar reken er maar op dat we alle verwachtingen te boven zullen gaan.”

Op de wat langere termijn is het de bedoeling om het geheel na 52 jaar functioneren te moderniseren. Zover is het echter nog niet. Het winkelcentrum Boven ’t Y zal de komende periode nadrukkelijk tonen dat zij sociale meerwaarde hoog in het vaandel heeft staan. Iedereen wordt daarom van harte uitgenodigd hier deelgenoot van te zijn.